1.KÝTABIN KONUSU

Kitap, matematiðin sýkýcý bir ders deðil,yaþamýn baþlý baþýna bir parçasý olduðunu ünlü bilim adamlarýnýn hayatlarýndan kesitler alarak anlatýyor.

2. KÝTABIN ÖZETÝ

Birçok insan için matematik,hayatý zehir eden derslerden,insanýn içine korku salan sýnavlardan ve okulu bitirir bitirmez kurtulacaðý bir kabustan ibarettir.bazýlarý içinse matematik,hayatý anlamanýn ve sevmenin yolu olabilmiþtir. Çünkü hayatý sevmenin yolu -herþeyde olduðu gibi- onu anlamaktan geçer.

Ýlkokuldan beri matematiðin gerçek yüzünü görmemiþ, onu benimsememiþ kiþiler tafýndan eðitilen insanlarýn matemetikten nefret etmesi kadar doðal birsey yoktur. Oysa ki matematik ezberlere, anlayýþsýzlýklara baðlý olan bir konu deðildir. Matematik, Yaratýcýnýn doðanýn içine býraktýðý ipuçlarýdýr.

3. KÝTABIN ANA FÝKRÝ

Yazar,kitapta matematiðin yanlýzca bir toplama, çýkarma gibi cebirsel iþlemler topluluðu deðil, tabiatýn gerçekleriyle sýký sýkýya örülmüþ bir mantýk ve anlam bütünlüðü olduðunu anlatýyor.

4. KÝTAPTAKÝ OLAYLAR VE ÞAHISLARIN DEÐERLENDÝRÝLMESÝ

Kitapta matemetik tarihine adýný yazdýrmýþ bilim adamalarý ve yaþadýklarý olaylar konu edilmektedir.

Galois: Fransýz matematikçisi, 1811-1832 yýllarý arasýnda yaþadý. 21 yýllýk kýsa ömrüne Galois teorisini sýðdýrmýþtýr.

Pisagor:Çok zengin vir ailenin çocuðu olan pisagor ilk gençlik yýllarýnda özel hocalar elinde eðitim gördü. Yirmili yaþlara geldiðinde “Hocalarýmda öðrendiðim yeter. Ben dünyayý gezip görmek istiyorum.” der ve yüklü bir harçlýkla yola koyulur.daha sonra Çinlilerden öðrendiði dik üçgenler teoremin Hint rahiplerine öðreterek matematik tarihine adýný altýn harflerle yazdýrýr.

 

Mimar Sinan: Ünlü türk mimar.1487 yýlýnda doðmutur. 60 yaþlarýnda mimarlýða baþlamýþ ve aralarýnda Selimiye Camisininde bulunduðu birçok esere imza atmýþtýr.17 Temmuz 1588 bir tamiratla uðraþýrken belini lkýrmasý sonucu ölmüþtür.

5. KÝTAP HAKKINDAKÝ ÞAHSÝ GÖRÜÞLER

Yazar eserinde, matematiðin yanlýzca akademisyenlerin loþ koridorlarda birbirlerinin kulaðýna fýsýldadýðý anlaþýlmaz bilgiler yumaðý olmadýðýný,aksine hayatý dolu dolu yaþamýþ insanlarýn sevinçleri, üzüntüleri, baþarý ve yenilgileriyle oluþturduklarý bir insanlýk macerasý olduðunu eðlenceli ve ilgi çekici bir dille anlatmýþtýr.

6. KÝTAP YAZARI HAKKINDA KISA BÝLGÝ

Ali Sinan SERTÖZ
Doçent Doktor
Bilkent Üniversitesi Matematik Bölümü

 



Bu bölüm 12484 defa görüntülenmiþtir.